سه شنبه ۲۵ اردیبهشت ۰۳

مصرف دوباره مواد مخدر | علائم بازگشت به اعتياد

 

مصرف دوباره مواد مخدر، علائم بازگشت به اعتياد

بارها ديده شده است كه افرادي كه خودشان اقدام به ترك مواد مخدر كرده اند اما دوباره به سمت مواد مخدر برگشته اند. بازگشت هاي مكرر آن ها باعث شده است تا اعضاي خانواده و اطرافيان دلسرد شوند و نظم خانواده از هم بپاشد.

شايد بازگشت به اعتياد از نظر بسياري از خانواده ها پايان روند درمان باشد اما عود هاي مكرر بخشي از روند بيماري اعتياد مي باشد و درمان نبايد در اين مراحل قطع شود و شما به عنوان اطرافيان و همسر و اعضاي خانواده بايد آگاهي لازم در زمينه درمان و مراحل آن داشته باشيد و فرد را حمايت كنيد تا در مسير ترك را به سلامتي به پايان برساند، حمايت خانواده و گروه دوستاني كه فرد با آن ها در ارتباط است اهميت بسياري دارد.

در اين مقاله به بررسي دلايلي كه باعث مصرف دوباره مواد مي شود و راه هاي پيشگيري از بازگشت دوباره به مصرف خواهيم پرداخت.

مصرف دوباره مواد، اعتياد بيماري قابل بازگشت

افرادي كه اعتياد ندارند نمي توانند درك كنند كه چطور همسرشان يا كسي كه اعتياد دارد حاضر مي شوند تمام آن چيزي كه در زندگي براي او اهميت دارد از بين ببرد تا حتي براي يك بار ديگر هم شده، به مصرف مواد بپردازد. براي اين كه در اين خصوص درك بهتري داشته باشيد بهتر است در مورد اثراتي كه مواد مخدر بر روي مغز مي گذارد اطلاعات و آگاهي هاي بيشتري را به دست آوريد.

مصرف دوباره مواد مخدر با ذهن و مغز چه مي كند؟

مواد مخدر بر روي سيستم پاداش مغز اثر مي گذارد و باعث افزايش دوپامين كه در مسير پاداش مغزي است مي شود و باعث مي شود فرد معتاد لذت صد چند برابر را تجربه كند كه اين لذت به قدري زياد است كه اهميت بقاي فرد را كه بالاترين زنگ خطر براي هر انساني مي باشد را از بين مي برد و به عبارت ديگر جاي غريزه بقا را مي گيرد.

شايد درك اين موضوع براي شما كمي مشكل باشد اما اگر با يك فرد معتاد زندگي كرده باشيد متوجه مي شويد كه اعتياد بر روي جنبه هاي رفتاري او تاثير مي گذارد و بيمار معتاد مانند قبل نمي توانند مشكلات را شناسايي كند و يا راهكارهاي درستي را بيان كند، تمامي اين تاثيرات باعث مي شود كه فرد از نابودي به خاطر اعتيادش ترسي نداشته باشد و فقط به مصرف مواد مخدر و تجربه كردن دوباره آن فكر كند.

مراحل بازگشت به مصرف دوباره مواد مخدر ا بشناسيد

اين باور در بسياري از افراد وجود دارد كه اعتياد بيماري غير قابل درمان مي باشد و در نهايت فرد دوباره به سمت مصرف بر مي گردد و احتمالا بار ها در درمان همسرتان و يا اطرافيان تان كه اقدام به ترك كرده اند متوجه شده ايد كه بعد از دوره هاي درمان جسماني دوباره به سمت مصرف مواد رفته اند در اين وضعيت احساس نااميدي به سراغتان مي آيد و خودتان را ناچارترين فرد بر روي زمين مي دانيد و احتمال دارد بارها خودتان را سرزنش كرده باشيد و تصميم به طلاق گرفته باشيد اما با توجه به مطالبي كه پيش تر بيان شد اعتياد بيماري قابل برگشت مي باشد.

بين ۴۰ تا ۶۰ درصد افراد معتاد كه درمان شده اند، دوباره به مصرف مواد روي آورده اند و شما بايد اين نكته را در نظر بگيريد كه بازگشت يك فرايند است تا يك رويداد و به سه مرحله عاطفي، رواني و فيزيكي تقسيم مي شود كه فرد با آگاهي لازم در مورد اين مراحل مي تواند از وقوع لغزش هاي مجدد پيشگيري كند و براي درمان اقداماتي را انجام دهد.

مصرف دوباره مواد، مرحله بازگشت عاطفي

عود عاطفي معمولا مرحله اول براي بازگشت به مصرف مي باشد اين مرحله قبل از شروع دوره نقاهت اتفاق مي افتد و بيمار معتاد به دليل داشتن احساساتي مانند خلق و احساسات مضطرب، خشم، بي قراري و كاهش اشتها و خواب به فكر مصرف دوباره مي افتد، اين احساسات در اكثر مواقع ريشه و علت اصلي اعتياد فرد مي باشند زيرا بسياري از افراد نمي توانند هيجانات منفي ومشكلات روحي خود را كنترل كنند و به همين دليل به مصرف مواد پناه مي برند و زماني كه ترك مي كنند دوباره اين احساسات به سراغشان مي آيد و وسوسه مي شوند تا به سمت مصرف دوباره بروند.

اگر فرد بتواند نشانه هاي عود عاطفي را شناسايي كند مي تواند از ورود بيمار به عود رواني جلوگيري نمايد. براي اين كه با نشانه ها آشنا شويد بهتر است به روانشناس مراجعه كنيد، درمانگر به شما كمك مي كند تا مسائل و موضوعاتي كه منشا و زير بناي گرايش به اعتياد مي باشد را شناسايي كنيد و براي هميشه از شر آن خلاص شويد و در اين صورت دوره هاي عود كمتري را تجربه خواهيد كرد.

مصرف دوباره مواد، مرحله بازگشت رواني

عود رواني مرحله دوم براي بازگشت به مصرف مواد مي باشد در اين مرحله يك جنگ بين افكاري كه او را ترغيب به مصرف مواد مخدر مي كنند و افكاري كه مي خواهند در مسير بلند سلامت باقي بماند در حال وقوع مي باشد، هميشه بخشي از فرد تمايل دارد تا به سمت مواد مخدر برگردد و به همين دليل اعتياد يك نو بيماري مزمن مي باشد كه اگر افكار وسوسه انگيز ادامه داشته باشد مي تواند فرد شكست بخورد و دوباره به سمت اعتياد بازگردد.

اگر فرد در زمان عود رواني  با عوامل محرك ( مانند دوستان، مكان هاي مصرف و لوازمي كه با آن ها مواد مصرف مي شده و غيره)  مواجه شود در اين صورت مقابله با وسوسه مصرف مواد مخدر براي او سخت و غير ممكن خواهد بود و به احتمال زياد به سمت مواد برميگردد به همين خاطر بايد چيزهايي كه فرد را به ياد مصرف مواد مي اندازد از او دور نگه داشته شود تا بتواند با افكار وسوسه انگيز مقابله كند.

مصرف دوباره مواد، عود فيزيكي

زماني كه عود رواني ايجاد شد اگر مداخله اي صورت نگيرد، طولي نمي كشد كه فرد دوباره شروع به مصرف مواد مخدر مي كند كه همان عود فيزيكي مي باشد، فرد اگر فقط يك بار از مواد مخدر استفاده كند منجر به بازگشت شديد و بالا رفتن دوز مصرفي او مي شود و بسياري از افراد اگر دوباره درگير مواد شوند احساس شكست و ضعف شديد مي كنند.

اين احساسات به وجود آمده باعث مي شود تا فرد درگير عود عاطفي شود و احتمال مصرف مواد افزايش يابد و به اين صورت نشانه هاي اعتياد دوباره شروع مي شود كه ترك آن براي فرد سخت تر خواهد بود.

منبع : مصرف دوباره مواد مخدر | علائم بازگشت به اعتياد

تا كنون نظري ثبت نشده است
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در رویا بلاگ ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.