سه شنبه ۲۵ اردیبهشت ۰۳

مشاوره پس از طلاق | آرامش تان را دوباره به دست بياوريد

طلاق از جمله پديده هايي است كه مي تواند سبب تجربه احساسات ناخوشايندي در فرد شود و زندگي فرد را براي مدتي مختل كند، در اين مقاله به روش هاي مشاوره پس از طلاق و فوايد آن مي پردازيم.

معمولا افراد زماني تصميم به جدايي مي گيرند كه از ادامه زندگي بسيار درمانده شده باشند و قصد نجات و رهايي خود را داشته باشند به همين دليل برخي از افراد از اينكه توانسته اند طلاق بگيرند ممكن بسيار خوشحال  و خرسند باشند اما با اين حال در پس اين تجربه احساس خوشحالي، فرد ممكن است احساسات متناقضي را تجربه كند و براي سازگاري با شرايط بعد از طلاق مشكل داشته باشد كه همين امر لزوم مشاوره پس از طلاق را نشان مي دهد.

اقدامات بعد از طلاق

فردي كه كار مشاوره پس از طلاق را انجام مي دهد، فردي متخصص در اين امر است و مي تواند به شما كمك كند ديدي واقع گرايانه نسبت به شرايط پيدا كنيد و بتوانيد مسير و اهداف خودتان را مشخص كنيد. 

همچنين افرادي كه در جريان زندگي مشترك و همينطور روند طلاق خود دچار آسيب شده اند نياز شديد به مشاوره پس از طلاق دارند. بنابراين مي توانيم بگوييم كه مشاوره پس از طلاق كاربردهاي زيادي دارد كه از جمله اين كاربردها مي توان به درمان و ترميم آسيب هاي پس از طلاق، چگونگي آغاز زندگي جديد بعد از طلاق، چگونگي ارتباط با فرزند همسر سابق، زندگي بعد از طلاق براي زن و مرد، چگونگي كسب موفقيت پس از طلاق، رفع دلتنگي بعد از طلاق، اقدامات بعد از طلاق و برگشت بعد از طلاق توافقي، اشاره كرد كه در ادامه مقاله هركدام از اين موارد را به صورت جداگانه توضيح خواهيم داد.

  • درمان و ترميم آسيب هاي پس از طلاق

افراد از نظر داشتن ظرفيت رواني براي مقابله با بحران هاي زندگي از جمله طلاق، تفاوت زيادي با يكديگر دارند، از طرفي برخي از افراد قبل از وقوع طلاق دچار مشكلات و اختلالات رواني از جمله اختلالات اضطرابي و افسردگي هستند و همين امر مي تواند زمينه ساز ايجاد و بروز مشكلات بسيار بيشتري بعد از طلاق شود، به همين دليل لزوم مشاوره پس از طلاق براي چنين افرادي كاملا احساس مي شود. بنابراين افرادي كه داراي ظرفيت رواني بالايي نيستند و بعد از طلاق دچار آسيب هاي متعدد رواني مي شوند طبيعتا نيازمند مراجعه به روانشناس و ترميم و درمان آسيب هاي پس از طلاق هستند.

  • چگونگي آغاز زندگي جديد پس از طلاق

همانطور كه اشاره شد طلاق مي تواند باعث شود افراد احساسات متناقض زيادي را تجربه كنند و تجربه اين احساسات متناقض از روز بعد از طلاق شروع مي شود، احساسات مثبت و منفي و احساس سردرگمي از شايع ترين حالت هاي بعد از طلاق است. در ابتدا ممكن است شرايط براي فرد شبيه به يك كابوس باشد و فرد نتواند اين تغيير را در زندگي اش بپذيرد، از زندگي پيش روي خود نيز بترسد و نگران اين باشد كه مبادا نتواند به تنهايي از پس زندگي بربيايد و اگر فرد نتواند با اين احساسات منفي خود كنار بيايد.

 ممكن است براي فرار از واقعيت دست به هر كاري بزند و به روابط جنسي پرخطر، اعتياد و رفتارهاي هيجاني روي بياورد، احساس گناه و اندوه پس از طلاق نيز از ديگر احساساتي است كه افراد ممكن است بعد از طلاق خود تجربه كنند. بديهي است كه داشتن چنين احساسات و تفكراتي مانع از داشتن ديدي واقع گرايانه در زندگي مي شود و باعث مي شود كه فرد نتواند زندگي جديدي را بعد از طلاق براي خود شروع كند، فردي كه چنين احساساتي را تجربه مي كند نياز است كه حتما به لزوم مراجعه به مشاوره پس از طلاق توجه كند و آن را در اولويت قرار دهد تا بتواند به كمك مشاور از احساسات متناقض خود رهايي يابد و راه حل هاي چگونگي آغاز زندگي جديد پس از طلاق را آموزش ببيند.

  • چگونگي ارتباط با فرزند همسر سابق

يكي از بزرگترين چالش هايي كه طلاق به همراه خود دارد مشكلات مربوط به فرزندان طلاق است. اگر كه والدين در جريان طلاقشان حواسشان به رفتارشان نباشد و رفتاري آگاهانه با فرزند خود نداشته باشند مي توانند زمينه بروز بسياري از آسيب ها را در فرزندانشان ايجاد كنند، بنابراين چگونگي رفتار و ارتباط با فرزند و همچنين نحوه توضيح دادن اين شرايط به آن اهميت بسيار زيادي دارد.

از طرفي برخي از والدين از بچه به عنوان اهرم فشار براي همسر خود استفاده مي كنند و اجازه نمي دهند كه فرزندشان ملاقات هاي منظمي با ديگر والد خود داشته باشد كه اين مسئله نيز مي تواند آسيب زيادي به كودك وارد كند.

counseling after divorce

مشاوره پس از طلاق مي تواند به افراد در مورد نحوه درست برقراري ارتباط با فرزند، در دوره پس از طلاق كمك كند و همچنين در مورد چگونگي توضيح دادن پديده طلاق به فرزندان، اطلاعات كافي در اختيار والدين قرار دهد تا كودكان بتوانند فهم واضح و مشخصي را از طلاق به دست بياورند.

همچنين مشاور مي تواند توضيحات و هشدارهاي لازم را به والدين در مورد عدم محيا بودن شرايط ملاقات منظم با ديگر والد ارائه دهد و آن ها را متقاعد كند كه كودك هم به پدر نياز دارد و هم به مادر و محروم شدن از ملاقات هر كدام از اين دو مي تواند مشكلات عديده بسياري را براي كودك در آينده بوجود بياورد.

از طرفي كودكان، بعد از طلاق والدينشان ممكن است پرخاشگر، افسرده و منزوي شوند و يا اينكه از والدي كه مدتي از او فاصله داشته دوري كنند و با او ارتباط برقرار نكنند، مشاوره پس از طلاق مي تواند به والدين كمك كند تا بتوانند رفتارهاي آسيب رسان فرزندشان را كاهش دهند و به والدين كمك كند تا بتوانند با فرزند خود ارتباط موثر برقرار كنند.

زندگي بعد از طلاق براي زن

تبعات طلاق براي زنان و مردان متفاوت است و اگر كه افراد نتوانند سازگاري خود را بالا ببرند هركدام به نحوي از طلاق آسيب مي بينند، البته بسته به بافت فرهنگي و ارزشي هر جامعه اي پيامدهاي طلاق متفاوت است، در برخي از جوامع ممكن است طلاق پيامد زيادي نداشته باشد و در برخي از جوامع ممكن است اين پيامدهاي منفي بيشتر باشد و گاهي به دليل فشارهاي اجتماعي و نگاه مردسالارانه، زندگي بعد از طلاق براي زنان سخت تر است. 

از جمله مشكلاتي كه زنان بعد از طلاق دارند مشكلات اقتصادي است، البته در حال حاضر كه بسياري از خانم ها شاغل شده اند اين مشكل تا حدي رفع شده است اما مستقل شدن بانوان و شاغل بودن آن ها در مورد قشر زيادي از خانم ها صدق نمي كند و بسياري از خانم ها ممكن است بعد از ازدواج كار خود را رها كرده باشند يا اينكه از ابتدا شاغل نبوده باشند و از نظر اقتصادي متكي به همسر خود بوده اند كه در اين صورت طلاق مي تواند مشكلات اقتصادي زيادي براي آن ها بوجود بياورد كه در اين شرايط اگر زن صاحب فرزند باشد و تمايل داشته باشد كه فرزندش را نزد خودش نگه دارد ممكن است به دليل ترس از فشار اقتصادي و مشكلات مالي از اين خواسته خود بگذرد و مجبور شود از فرزندش دوري كند كه همين مسئله مي تواند فشار رواني حاصل را دو چندان كند. 

از طرفي به طور كلي با توجه به قانون حاكم در ايران حضانت فرزند با پدر است و تصميم گيرنده اصلي در مورد حضانت فرزند پدر مي باشد و در اين شرايط گاهي برخي از مردان زنان خود را مجبور مي كنند تا مهريه شان را ببخشند و در عوض حضانت فرزندشان را بر عهده بگيرند، كاملا قابل تصور است كه گير كردن در چنين شرايطي چه فشاري را مي تواند روي زن وارد كند.

از طرفي در بسياري از محيط هاي اجتماعي و كاري به زني كه از همسر خود جدا شده است ديد بدي دارند و بسياري به دنبال سو استفاده از خانم ها هستند و همين امر فشار وارد شده به خانم ها را دو چندان مي كند و به دليل همين ديد بدي كه ممكن است در جامعه نسبت به زن طلاق گرفته وجود داشته باشد برخي از خانواده ها شرايط سختي را براي دختر خود بعد از طلاق ايجاد مي كنند و سعي مي كنند او را بيشتر محدود كنند، بديهي است كه خارج شدن از يك محيط پرتنش و وارد شدن به يك محيط پرفشار و محدود مي تواند اثرات نامطلوب روانشناختي زيادي روي فرد داشته باشد.

تمام فشارهاي موجود از جمله مشكلات مالي و اقتصادي، عدم امنيت اجتماعي، فشارهاي وارده از سمت خانواده و غيره مي تواند در ذهن فرد اين تصور را ايجاد كند كه براي رهايي از اين مشكلات نياز است كه مجددا ازدواج كند، اما واقعيت اين است كه بسياري از خانم ها بعد از طلاقشان ديد بسيار منفي نسبت به جنس مخالف و زندگي مشتركشان پيدا كرده اند و تمايلي به ازدواج مجدد ندارند اما به دليل مشكلاتي كه با آن ها روبرو هستند گاهي مجبور به ازدواج اجباري و يا انتخاب عجولانه مي شوند كه طبيعتا چنين انتخابي مي تواند ريسك زيادي داشته باشد و گاهي منجر به اين شود كه فرد در ازدواج مجدد خود نيز دچار شكست شود.

اما با وجود تمام مشكلات احتمالي كه براي خانم ها وجود دارد برخي سازگاري بيشتري دارند و مشكلات كمتري را تجربه مي كنند كه عوامل فردي، خانوادگي و شرايط اقتصادي فرد در تجربه كمتر مشكلات تاثير زيادي دارد، برخي از افراد نيز نسبت به ترس هاي دروني خود و شرايط نامساعد رواني خود آگاهي دارند و سعي مي كنند كه از همان ابتدا به مشاور مراجعه كنند. مشاور در كاهش مشكلات و پيامدهاي بعد از طلاق نقش بسيار پررنگي دارد و افرادي كه بلافاصله بعد از طلاق جلسات مشاوره اي خود را شروع كنند به احتمال بيشتري با طلاق خود سازگار مي شوند.

هرچقدر زن در زندگي قبلي خود بيشتر تحت فشار و آسيب قرار گرفته باشد و هرچقدر كه حمايت هاي محيطي و خانوادگي فرد كمتر باشد لزوم مراجعه به مشاور براي سازگاري با طلاق بيشتر است. مشاور مي تواند به فرد كمك كند تا راحت تر بتواند زندگي خود را از سر آغاز كند و به حالت طبيعي و نرمال خود برگردد.

منبع :  مشاوره پس از طلاق | آرامش تان را دوباره به دست بياوريد

تا كنون نظري ثبت نشده است
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در رویا بلاگ ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.